Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – produkcja cukiernicza |
---|---|
Kod: | 314405 |
Synteza: | Prowadzi prcoesy wytwarzania wyrobów cukierniczych, takich jak: czekolada, karmelki, chałwa, herbatniki, pierniki, galaretki, pomadki, sezamki; planuje pracę związaną z zaopatrzeniem materiałowym, dokunuje rozliczenia materiałowego (bezpośrednio produkcyjnego) oraz dotyczącego robocizny. |
Zadania zawodowe: |
planowanie i organizacja pracy w zakresie zaopatrzenia materiałowego zapewniającego realizacje procesu produkcyjnego; obliczanie normatywów dobowego zapotrzebowania maeriałów w oparciu o ich średnie żużycie; współpraca z technologiem wydziałowym pod katem doboru surowców i opakowań zgodnych z obowiązującymi instrukcjami technologicznymi i normami zużycia; prowadzenie kart pracy pracowników będących podstawą do obliczania ich wynagrodzenia; kontrolowanie pobranych przez pracowników surowców oraz opakowań i rozliczanie ich żużycia w dobowych raportach produkcji; analizowanie prawidłowości zużycia materiałów w oparciu o obowiązujące normy opracowane przez technologa wydziałowego; przesyłanie wyrobó finalnych do magazynu wyrobów gotowych; prowadzenie szkolen pracowników na stanowiskach pracy; zapewnienie pracownikom niezbednej odziezy ochronnej oraz środków czystosci i higieny; prowadzenie dokumentacji produkcyjnej obowiązującej na stanowiksu pracy. |