Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół w Jaszczurowej „Jawa Plus" - Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Kuchni „Kuźnia Smaku"" oraz organizacja konkursu kulturalnoekologicznego
Stowarzyszenie Siedlisko Skawinki - Zakup wyposażenia na potrzeby kuchni regionalnej oraz organizacja warsztatów pt. „Kuchnia od przedszkola do seniora"
W ramach realizacji grantu w budynku OSP w Skawinkach powstała kuchnia regionalna, wyposażenia w odpowiednie sprzęty służące wyłącznie do wyrobu kulinarnych produktów lokalnych. Przeprowadzono 6 warsztatów, które odbyły się w Skawinkach , 1 warsztat przeprowadzono w Inkubatorze Kuchennym. Warsztaty kulinarne poświęcone były tematyce: - historia kuchni, przypomniane stare przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki czyli wymianadoświadczeń pokoleniowych, - żyj "EKO" czyli o produktach ekologicznych, o kuchni roślinnej, bez glutenowej o bogactwie przepisów z wykorzystaniem regionalnych produktów, jednocześnie będących pysznych, zdrowych i smacznych, świadomość segregacji śmieci, odpadów powstałych w
Ochotnicza Straż Pożarna Koziniec Centrum – Kuchnia smaków lokalnych – wyposażenie kuchni w Świetlicy Wiejskiej w Kozińcu oraz organizacja quizu ekologiczno – kulinarnego
Stowarzyszenie Lanckoronianki - Wyposażenie i adaptacja pomieszczeń siedzibyStowarzyszenia Lanckoronianki na kuchnię oraz salę spotkań celem prowadzenia warsztatów ekologiczno-kulinarnych
Odbyły się następujące warsztaty:
Cel zadania został osiągnięty tzn. poprzez przeprowadzone warsztaty członkinie stowarzyszenia przekazały uczestnikom spotkań tradycyjne lokalne przepisy kulinarne, a także przedstawiły je w nowej odsłonie. Realizowane działania miały na celu promocję regionalnych produktów, przyczyniły się do wzrostu aktywności społeczności lokalnej poprzez rozpropagowanie, zapoznanie i zachęcenie miejscowej ludności i turystów do kontynuowania tradycji kulinarnej , i poznanie nowych przepisów oraz integracja międzypokoleniowa, zachęcenie dzieci do gotowania.
Stowarzyszenie Mieszkańców „Dolany Na sportowo i Ludowo" - ,,Pysznie zdrowo i ekologicznie"- organizacja warsztatów kulinarnych, wykładu na temat zdrowego żywienia i prelekcji ekologicznej oraz zakup niezbędnych sprzętów kulinarnych
W ramach zadania zakupione zostały sprzęty kulinarne : kuchnia gazowa czteropalnikowa z piekarnikiem elektrycznym, zmywarka gastronomiczna do naczyń z pompą odpływu, piec konwekcyjny z zaparowaniem, podstawa pod piece.
1 warsztaty kulinarne 23.02.2019 w trakcie których przygotowane zostały ogórek kiszony kalwaryjski, pieczenie chleba, lepienie pierogów, smalec staropolski. Nauka przyrządzania potraw tradycyjnych tj. Groch z kapustą, poleśniki, placki drożdżowe z owocami, szybkie placki z dyni i cukini. . Przeprowadzono również warsztaty w plenerze "Sztuka przetrwania" pieczenie kiełbasek i ziemniaków
2 Przeprowadzono prelekcję ekologiczną na temat recyklingu i segregacji odpadów, quiz wiedzy na temat segregacji i recyklingu odpadów oraz na temat czystego powietrza i odnawialnych źródeł energii. Wykłady na temat zdrowego żywienia, zagadki dotyczące tematów :otyłość i nadwaga; liczenie kalorii, zdrowe przekąski, umiejętność czytania etykiet na produktach. Miejsce w których odbyły się warsztaty to Świetlica wiejska w Stanisławiu Dolnym.
3 W dniu 26.02.2019 odbyły się warsztaty w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie, które przeprowadziła Spółdzielnia Socjalna "Smaki Gościńca".
4 W dniu 16.03.2019 na zakończenie odbyła się impreza pt. "Poznaj smaki lokalnych produktów" podsumowująca warsztaty. Na imprezie został przeprowadzony konkurs nt. produktów lokalnych obszaru LGD i wiedzy o LGD, podczas konkursu wyłoniono zwycięzców , wręczono nagrody.